Når en privatperson køber en bolig, er der en lovfastsat fortrydelsesret, som følger med købet. Dette betyder, at hverken køber eller sælger kan aftale, at denne ret ikke gælder, f.eks. i købsaftalen.
Der er forskellige grunde til, at man som køber kan ønske at fortryde et boligkøb, som man netop har underskrevet en købsaftale på.
Der er flere årsager, der kan føre til ønsket om at annullere handlen. Det kan for eksempel skyldes, at beslutningen blev taget for hurtigt, eller at en anden bolig pludselig bliver tilgængelig. Derudover kan ændringer i ens privatlivssituation også være årsag til, at man ikke længere ønsker at købe boligen.
Man har 6 hverdage til at fortryde boligkøbet efter handlens indgåelse, dvs. underskrivelsen af købsaftalen. Lørdage samt søn- og helligdage tæller ikke med i fristen, hvilket betyder, at køberen altid har en weekend til at overveje boligkøbet.
Fristen begynder først, når handlen er indgået, det vil sige, når alle parter har underskrevet. Hvis sælgeren underskriver købsaftalen et par dage efter køberen, starter den 6-dages frist den dag, sælgeren underskriver. Hvis sælgeren underskriver først, begynder fristen den dag, køberen modtager den underskrevne købsaftale.
Det er vigtigt at understrege, at kun køberen har mulighed for at benytte sig af fortrydelsesretten.
Tag en uforpligtende samtale med os for at høre om dine muligheder.
Som køber har du mulighed for at fortryde dit boligkøb inden for fortrydelsesfristen ved at sende en skriftlig meddelelse til sælgeren. Beskeden skal nå frem til sælgeren i tide, enten via e-mail eller post. Det er også nødvendigt, at du inden for fristen har betalt den aftalte kompensation.
Hvis sælgeren endnu ikke har underskrevet købsaftalen, kan du frit fortryde dit køb ved at give sælgeren skriftlig besked om dette inden for de 6 dage.
Når alle parter har underskrevet købsaftalen, sker processen på en lidt anderledes måde.
Køberen skal stadig give sælgeren besked om sin fortrydelse inden for den fastsatte frist, som tidligere nævnt.
Men da køberen nu har indgået en bindende aftale med sælgeren, er køberen forpligtet til at betale en kompensation på 1 % af købsprisen til sælgeren. Dette betyder, at hvis køberen f.eks. har købt et hus til 1 million kroner, skal der betales en kompensation på 10.000 kroner til sælgeren.
En vigtig betingelse for at kunne fortryde købet er, at køberen, sammen med sin skriftlige fortrydelse/annullering, overfører kompensationen til sælgerens konto eller ejendomsmæglerens konto inden for den fastsatte frist. Hvis dette ikke sker, er køberen bundet af boligkøbet, selvom der er sendt en skriftlig fortrydelsesmeddelelse.
Du kan undgå at betale kompensation til sælgeren ved at have et rådgiverforbehold. Ved at inkludere et rådgiverforbehold i købsaftalen har du mulighed for at fortryde handlen og undgå kompensation, hvis din køberrådgiver ikke godkender handlen i sin helhed.
Med andre ord har din rådgiver (f.eks. køberrådgiver, boligadvokat, bankrådgiver osv.) det sidste ord, selv efter at både du og sælgeren har skrevet under på købsaftalen.
Rådgiverforbeholdet er en klausul, der tilføjes i købsaftalen for at give dig mulighed for at få handlen gennemgået og godkendt af en advokat eller rådgiver, før den fuldføres.
For at rådgiverforbeholdet skal være gyldigt, skal det tilføjes skriftligt i købsaftalen inden underskrivelsen. Forbeholdet har typisk en frist på 3-5 hverdage, og eventuelle indsigelser skal indsendes af køberrådgiveren inden fristens udløb.
Dette giver dig mulighed for at få ændret vilkårene i købsaftalen, hvis sælgeren godkender det, eller helt at annullere handlen, hvis der er forhold, som du ikke kan acceptere, eller hvis der er uenighed mellem dig og sælgeren.
I modsætning til anvendelse af fortrydelsesretten, hvor køberen normalt skal betale sælgeren 1 % af købesummen, kræver anvendelsen af et rådgiverforbehold ikke kompensation til sælgeren, hvis købsaftalen annulleres på grund af indsigelser fra køberrådgiveren.
Har du brug for en køberrådgiver så book et uforpligtende møde her.
© 2023 Gorm & Partnere – Alle Rettigheder Er Reserveret.