GORM & PARTNERE

Rådgiverforbehold og bankforbehold

Hvad indebærer et rådgiverforbehold / bankforbehold?

Et rådgiverforbehold er en del af de betingelser, der er fastsat i købsaftalen, og det giver dig mulighed for at trække dig ud af boligkøbet uden at pådrage dig omkostninger, hvis dine rådgivere identificerer forhold i købsaftalen, som du ikke kan acceptere.

I den mest almindelige og mest anvendte form for købsaftale findes rådgiverforbeholdet som regel under punkt 11: “Købers underskrift er betinget af købers rådgivers godkendelse af handlen i sin helhed.”

– og formuleringen lyder typisk således:

“Denne handel er betinget af, at købers rådgiver, som angivet i købsaftalens afsnit 10, godkender handlen i sin helhed. Eventuelle indsigelser skal sendes skriftligt til sælgers ejendomsmægler senest kl. 16 på X hverdage efter, at købsaftalen er underskrevet af begge parter osv.”

Rådgiver som er dækket af rådgiverforbeholdet?

Rådgiverforbeholdet omfatter de professionelle rådgiver, du involverer i boligkøbet. Dette kan inkludere bankrådgivere (kendt som pengeinstitutforbehold eller bankforbehold), advokater, køberrådgivere (også kaldet boligrådgivere) samt andre specialister inden for finansiel og juridisk rådgivning.

Bliv ringet op af en køberrådgiver

Tag en uforpligtende samtale med os for at høre om dine muligheder.

Hvornår bør du underskrive købsaftalen?

Når du skriver under på købsaftalen, bør den altid have et rådgiver-/bankforbehold. Selvom dette normalt er standard i de fleste aftaler, er det afgørende at sikre, at det er inkluderet i den specifikke aftale, du underskriver. Når din underskrift er på plads, er det vigtigt at dele købsaftalen med dine rådgivere, så de har tid til at gennemgå den og eventuelt fremsætte indsigelser, inden fristen udløber.

Hvad indebærer et rådgiverforbehold for mig som boligkøber?

Essensen af et rådgiverforbehold for dig som boligkøber er, at din underskrift på købsaftalen er betinget af, at dine rådgivere kan godkende indholdet. Det giver dig tryghed ved at sikre, at dine rådgivere kan gennemgå alle dokumenter og vilkår med henblik på at beskytte dine interesser. Hvis der er noget i købsaftalen, som dine rådgivere finder uacceptabelt, har du mulighed for at annullere handlen.

Hvad er prisen på annullering og fortrydelse af boligkøb?

Uden et bank- og rådgiverforbehold i købsaftalen vil det beløbe sig til 1% af købesummen, hvis du fortryder handlen efter underskrivelsen af købsaftalen. Dette udgør en lovpligtig fortrydelsesret.

Derimod opererer rådgiverforholdet/advokatforbeholdet uafhængigt og parallelt med fortrydelsesretten, hvilket supplerer den lovpligtige fortrydelsesret for køber. Det er gratis at benytte sig af rådgiverforbeholdet. Du kan trække dit købstilbud tilbage og dermed træde ud af handlen.

Rådgiverforbeholdet indebærer, at selvom du har underskrevet købsaftalen, har du mulighed for at annullere handlen uden at pådrage dig omkostninger til sælgeren og ejendomsmægleren.