GORM & PARTNERE

Olietanke i forbindelse med huskøb

Vigtig information om olietanke i forbindelse med huskøb

Når du køber en bolig – uanset om det er en villa, et rækkehus eller en landejendom – er det vigtigt at være opmærksom på, om der tidligere har været en nedgravet olietank på ejendommen.

En olietank kan potentielt have haft lækager i den periode, den har været nedgravet. Dette kan både have været tilfældet, mens olietanken var i brug, og efter den er blevet taget ud af brug.

Afmontering af olietank

Når en olietank ikke længere er i brug, kræver det korrekt afmontering. Denne proces indebærer:

  1. Tømning af tanken for resterende indhold (bundsugning).
  2. Afmontering af påfyldningsstudsen og udluftningsrøret.
  3. Afproppning af tanken for at forhindre yderligere påfyldning.
  4. Meddelelse til kommunen med dokumentation for korrekt afmontering.

En olietank, der blot er blevet afblændet, er ikke korrekt afmonteret, da dette ikke sikrer, at tanken er blevet tømt for indhold og skyllet ren.

Det er ejerens ansvar på det pågældende tidspunkt at sikre, at alle ovenstående trin er udført. En olietank, der ikke er korrekt afmonteret i overensstemmelse med reglerne i olietankbekendtgørelsen, er ulovlig.

Ved en bolighandel vil sælgerens ejendomsmægler normalt inkludere en ansvarsfraskrivelse vedrørende eventuel olieforurening fra olietanken, da sælgeren sandsynligvis ikke er bekendt med eventuelle lækager. Dette betyder, at købesummen normalt aftales under forudsætning af, at der ikke er forekommet forurening.

Dokumentation af olietanke

Gennem flere årtier er sløjfning af olietanke blevet dokumenteret, og kravene til dokumentation varierer betydeligt fra kommune til kommune. I visse tilfælde består dokumentationen blot af en telefonsamtale fra ejeren, som bliver noteret hos kommunen. Dette betyder, at der ikke er nogen formel kontrol af, om sløjfningen faktisk er blevet udført. Derfor er det fornuftigt at få foretaget yderligere undersøgelser for at bekræfte, om olietanken er blevet korrekt afmonteret.

Bliv ringet op af en køberrådgiver

Tag en uforpligtende samtale med os for at høre om dine muligheder.

Brændeovne fremstillet efter år 2003

Efter skødet er tinglyst, vil du som køber modtage en meddelelse fra Miljøstyrelsen med et link til en hjemmeside, hvor du skal uploade dokumentation for, at brændeovnen er fremstillet efter 2003. Du har 6 måneder til at fremlægge denne dokumentation.

Dokumentationen kan være i form af:

  • En underskrevet erklæring om aldersbestemmelse fra en skorstensfejer eller en anden fagperson, der angiver kriterier og data, der er anvendt til vurderingen.
  • En prøvningsattest.
  • Dokumentation for Svanemærket.
  • En overensstemmelsesvurdering.

Du kan finde flere oplysninger om de forskellige dokumentationsmuligheder på www.skiftellerskrot.dk.

Normalt er det købers ansvar at skaffe denne dokumentation. Men da sælgeren ofte har dokumentationen, som f.eks. en prøvningsattest, kan du med en køberrådgiver muligvis placere dette ansvar hos sælgeren.

Nogle gange angiver købsaftalen, at brændeovnen anses for at være produceret efter 2003. Hvis det senere viser sig, at den faktisk er produceret før denne dato, kan du som køber stå over for uventede udgifter.

Din boligrådgiver kan hjælpe med at vurdere eventuel kompensation, hvis enheden skal udskiftes på grund af en fejl i produktionsåret.

Undtagelser fra brændeovnsreglerne

Der er nogle undtagelser fra denne ordning.

Pillebrændeovne er ikke omfattet af ordningen og kan derfor forblive i brug i ejendommen uanset alder.

Antikke ovne, såsom gamle masseovne, er også undtaget fra reglerne.

Hvis omkostningerne ved at ombygge din pejseindsats er så betydelige (anslået til at være 20.000 kr. ud over udgiften til en ny indsats), er du også undtaget fra reglerne. Dog må denne vurdering ikke foretages af dig selv, men skal udføres af en fagperson.

Aftaler vedrørende afmonterede olietanke

Der er typisk tre muligheder, som køber og sælger, via deres rådgivere og ejendomsmæglere, skal overveje og aftale.

Her er tre eksempler på løsninger og fordelingen af omkostninger:

  1. Sløjfningsattesten Parterne beslutter at hyre en specialist til at grave ned til olietanken og inspicere den gennem påfyldningsstudsen eller ved at skære et hul. Hvis der er sand i tanken, vurderes det, om det er rent og tørt. Eventuel væske i tanken bliver tømt, og tanken bliver skyllet. Der kontrolleres, om påfyldnings- og udluftningsstudsene er afblændede. En sløjfningsattest udarbejdes og sendes til kommunen.

  2. Miljøprøver Det er muligt at få en specialist til at tage 2 til 3 miljøprøver omkring olietanken for at undersøge, om der er udslip af olie i den omkringliggende jord. Jordprøverne tages op og sendes til analyse på et laboratorium. Svaret på analysen kan forventes efter ca. 4-5 arbejdsdage.

  3. Opgravning Hvis parterne kan blive enige om det, kan en opgravning være den bedste løsning for køberen. Det er dog også den dyreste og mest besværlige løsning, så det kan være udfordrende at få aftalt denne løsning. Ved en opgravning bør der også tages prøver helt ned under olietanken, hvilket gør det til den eneste løsning, der kan give køberen 100% sikkerhed vedrørende eventuel jordforurening fra olietanken.

Kan en forsikring løse problemet?

I visse tilfælde kan det være muligt. En udvidet ejerskifteforsikring, som tilbydes af mange forsikringsselskaber, dækker jordforurening op til en vis sum. Normalt træder denne dækning kun i kraft, hvis boligejeren pålægges at rense forureningen af myndighederne. Sådanne påbud er sjældne, da de ofte kun sker, hvis forureningen udgør en risiko for grundvandet.

Kan sælgeren forsikre sig?

Der findes ansvarsforsikringer for sælgere, som også dækker jordforurening, ligesom den udvidede ejerskifteforsikring. Denne forsikring træder dog normalt først i kraft, når sælgeren er blevet dømt til at betale erstatning eller har indgået et forlig med køberen. Desuden er det en betingelse, at olietanken er blevet korrekt afmonteret og inden for den fastsatte tidsfrist for afmontering af den pågældende tank, før forsikringen dækker.

Der er ingen faste regler for, hvilken løsning køber og sælger ender med at vælge, da det afhænger af parterne i handlen, herunder sælgerens ønske om at sælge, køberens beslutning om at købe den specifikke ejendom og den dokumentation, der foreligger for afmontering af olietanken.

Det er dog vigtigt at have en professionel rådgiver ved hånden, når man køber en bolig. Ved at benytte Gorm & Partneres ekspertise sikrer du dig, at du bliver ordentligt klædt på til at træffe den beslutning, der er bedst for dig.